MUTFAKTAN

Ciğer Balığı

Perihan Sarıgöl'ün tarifi...

Osman'ın ciğere baktığı gibi...

Biz küçükken, Osman isimli kedimizin günlük hayatı sokakta geçer, babam geceyarısı kahveden eve dönerken, evin önündeki oya ağacının dalında bekler ve babam tam ağacın altına geldiği sıra, omuzuna atlayıp onunla birlikte eve girerdi. Osman evde ciğer piştiğinde delirir, biz yemediğimizde de annem delirirdi. Osman’ın ciğer sevdası, annem arkasını döndüğünde çalıp kaçıracak kadar delicesineydi. Yani hiç bir zaman “kedinin ciğere baktığı gibi” durmadı. Gördüğü anda tüketmek istedi. Annem bu zengin çeşnili tarifiyle, bir süre sonra bize de ciğeri yedirmeyi başarmıştı.

Malzemeler: 
Dana ciğeri - 1 kg 
Sirke - 1 yemek kaşığı
Un - 1 su bardağı
Kırmızı toz biber - 1 fincan
Süsleme için;
Kurutulmuş biber ve yeşil biber
Domates
Limon dilimleri

Kızartma için;
Zeytinyağı

Yapılışı: 
Dana ciğerini kasapta kasları alınarak 1 parmak kalınlığında ve 1 parmak uzunluğunda dilimler halinde kestirin. Tuz, sirke ve kırmızı tozbiber ekleyip, harmanlayarak bir süzgeçte bekletin. Yarım saat kadar bekleyip suyu süzüldükten sonra, parçaları unlayarak ısınmış zeytinyağında kızartın. Annem ciğerin yanına kurutulmuş biber közler, yeşil biberi, ikiye bölünmüş domatesi de tavada kızartıp yanında servis eder. Servis tabağının üzerine dilimlenmiş limon da öneririm. Tabii ki bu ciğer, herhangi bir balık çeşidi değil; pişme şeklinden dolayı “Ciğer Balığı” diyoruz. Ciğerler orta ateşte pişmeli, aksi takdirde içi pişmez.