MUTFAKTAN

Kazan Kebabı

Yasemin Bayraktar ‘ın tarifi...

Şanlıurfa’nın leziz kazan kebabı
Kazan Kebabı, Şanlıurfa’nın geleneksel kebap çeşitlerinden biridir. Yazın yapılan kazan kebabının yanında pilav ve taze ishot ikram edilir. 

Elin çepik olmalı!
Yemek yapmayı genç yaşta annemden öğrendim. Annem, hep onun gibi hızlı ve düzenli olmamı isterdi. Geleneklerimizi devam ettirirken yöresel yemeklerimizi ve deyişlerimizi de anneden kıza aktarıyoruz. Öyle ki yemek yapmayı öğrettiği yıllarda “Elin çepik olmalı!” der dururdu. Çepik bizim yöremizde hızlı olmak anlamında kullanılır.  

Malzemeler:
Patlıcan – 3 uzun orta boy
Domates – 3 orta boy
Soğan – 2 orta boy
Yeşil biber – 2 tane
Tuz – 1 çay kaşığı
Ayçiçek yağı – 2 yemek kaşığı

İçi için:
Yağsız dana/kuzu kıyma – ½ kg
Domates salçası – 1 yemek kaşığı 
Pul biber – 1 yemek kaşığı
Karabiber – 1 çay kaşığı
Tuz – 1 çay kaşığı
Su – ½ çay bardağı

Hazırlanışı:
Soğanı ve biberleri ince ince kıyın. Ayrı bir yerde kıyma, salça ve baharatları karıştırın. Patlıcanları ve domatesleri 3-4 santim kalınlığında alttan bütün bırakacak şekilde verev verev kesin. Kestiğiniz yerlerin arasına iç malzemesini koyun. Patlıcan ve domatesleri doldurunca tencereye yerleştirin. Üzerine yarım çay bardağı su  ve iki yemek kaşığı çiçek yağı ilave edilip kısık ateşte 45 - 50 dakika pişirin. 
Afiyet olsun.