MUTFAKTAN

Kırlona

Hasniye Çolak’ın tarifi...
Pratik Arnavut Böreği: Kırlona
Arnavutların meşhur lezzetlerinden hazırlaması en kolay börek, kırlonadır. Aniden gelen misafire çay demlemeye mutfağa gitmişken, beş dakikada kırlonayı fırına verip yarım saat sonra afiyetle servis edersiniz. Sıcak sıcak yenen kırlonanın yanına turşu ve ayran da çok yakışır. 

Böreklere lezzet katan türküler...
Ailem, annem bana hamileyken Yugoslavya’nın Priştine kentinden İzmir’e göç etmiş. Annem geleneklerimize ait tüm yemekleri, börekleri, tatlıları türküler söyleyerek ablama ve bana erken yaşlarımızdayken öğretti. O zamanlar yemeklerle aram iyi değildi. Evlendikten sonra özellikle börek çeşitlerini sıklıkla yapmaya başladım. Hem de annem gibi türküler söyleyerek. Oy Hatice’den Şota’ya uzayan bir repertuarla, börekleri keyifle ve sevgiyle yapıyorum. Anladım ki böreklere lezzet katan malzemesinden çok sizin ona kattıklarınızmış.

Malzemeler:
Un – 4,5 su bardağı 
Tuz – 1,5 tatlı kaşığı
Yoğurt – 1 yemek kaşığı
Yumurta sarısı – 1 tane
Tereyağ – 250 gr (1 paket) 
Su – 3 su bardağı
Az tuzlu beyaz peynir – 300 gr 

Hazırlanışı:
Derin bir kabın içerisine un, tuz, yumurta sarısı, yoğurdu ekleyin. Bir kapta tereyağını eritin. 2 yemek kaşığı tereyağını da hamura katın. Hamura azar azar su ilave edip hiç topak kalmayıncaya kadar karıştırın. (Hamurun kıvamı, krep hamurundan biraz daha kalın olmalı.) Karışımı yağladığınız tepsiye dökün. Daha önceden 200 derecede ısıttığınız fırında yaklaşık 30-35 dk pişirin. Bir kürdanı kırlonanın üzerine batırıp çıkarın. Kürdan hamursuz çıkıyorsa kırlona pişmiştir. Fırından çıkarıp tepsideki kırlonayı bir çatal yardımıyla parçalayın. Daha önceden erittiğiniz 3- 4 yemek kaşığı tereyağını tekrar kızdırıp kırlonanın üzerinde gezdirin. Beyaz peyniri, üstüne ufalayın.
Afiyet olsun.