MUTFAKTAN

Kütahya'dan Tahinli Lokum

Emine Anne'nin tarifi...

Hayat da lokum gibi geçse...

Yaşam bazıları için lokum gibi! geçiyordur veya geçmiştir. Buna yazgı diyenler var veya tam tersi yaşamını kendi yönettiğini düşünenler var. Ancak bir gerçek var ki, biz çocukken hep tekrarlanmış, büyüklerin ağzında pelesenk olmuş, dua ederken ilk tercihleri olan söz; “her işin başı sağlık!”. Evet o zamanlar bunu dinleyip, pek de kuvvetini sorgulamadan geçerdik. Zaman içinde… yaşam sürerken… tanık oldukça, ne kadar önemli olduğunu anca anladık. Kaybettiklerimizle, sağlığımız bozulduğunda; Evet! Her işin başı sağlık!.. Sağlık yoksa, hiçbir şey de yok maalesef. Böyle başlamamın sebebi elbette Emine Anne’nin hikayesi. Bir çocuğun annesini -hele vakitsizce- kaybetmesi elbette çok zordur, ancak bir annenin çok genç yaşta evladını kaybetmesi daha da zor bir durum. Halledilmesi çok zor olmalı. Benzer hikayelere, çok yakından tanık olduğum iki anne daha var. Belki ileride paylaşırım. Bunları paylaşmamın sebebi okuyanı üzmek değil. Tam tersi daha güçlü bakmalarına yardımcı olmak. Zira, Emine Anne içinde fırtınalar kopsa da, ara sıra başka diyarlarda gibi görünsede, mutfakta biraz daha kendini avutabilir oluyor sanırım. Elinin lezzetini paylaşırken ve sırlarını anlatırken çok da heyecanlanıyor. Birazcık da olsa onu geçmiş acılardan uzaklaştırıp, heyecanlandırabildik ve keyiflendirdik diye düşünüyorum. Çıtır çıtırdı lokumlar…. kahveler içildi… muhabbetler yapıldı. Son cümle; hepimizin hayatında belki hep yanımızda olduğu için kanıksadığımız insanlar var. Bir taraftan kaybederken, diğer taraftan iyi insanlarla birlikte olduğumuzu farketmeyi unutmamak lazım.

Malzemeler:
Buğday Unu - 1.5 kg
Patates - 1.5 kg
Susam - 500 gr
Ceviz - 500 gr
Tahin - 1 su bardağı
Çiçekyağı -1 su bardağı
Şeker - 1 çay kaşığı
Tuz - 1 çay kaşığı

Yapılışı: 
Mahalle fırınından bir parça ekmek hamuru alın. 1 bardak sıcak su ve 1 bardak unla yoğurup geceden sabaha bekletin. Sabah haşlanmış patatesi rendeleyerek kabaran hamura ekleyin. Kalan unu da ekleyip azar azar ılık su ekleyerek iyice yoğurun. Mayalanan ve iyice yoğurulan hamurun üzerine kağıt havlu örtüp, naylon torba geçirerek sıcak bir ortamda kabarmasını bekleyin. Hamur kabarırken, diğer taraftan tahini kavurun, ayrı tavalarda ceviz ve susamı da kavurun. İkisini birlikte robottan geçirin. Tahini kavurduğunuz tavaya çiçekyağını, robottan geçen ceviz-susam karışımını tuz ve şekeri de ekleyip 5 dakika kadar kavurmaya devam edin. Böylece iç malzemeniz hazır, bu arada hamur da kabarmış. Şimdi çalışacağınız zemini ve ellerinizi unlayıp hamurdan büyükçe bir parçayı elinizle zemine yayın, tıpkı lahmacun yapar gibi hazırladığınız içi kaşıkla hamura yaymaya devam edin. Bu işlemi tamamlayınca rulo elde etmek için kenarlarından iterek yuvarlayın. Elde ettiğiniz silindir hamurdan bıçak yardımıyla avuç büyüklüğünde parçalar keserek avucunuzun içinde yuvarlayın. Hamurun tamamını bu şekilde hazırlayın. Yağlanan tepsiye parçaları dizip, susama batırdığınız parmaklarınızı dizilen parçaların üzerine bastırın. İlk tepsiniz hazır olduğunda önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirmeye başlayın. Lokumlarınız pembeleşip, mis gibi kokular gelmeye başlayacak, yanına tavşan kanı demlenmiş çayla, afiyetle çıtır lokumlarınızı yiyebilirsiniz.