MUTFAKTAN

Mercimekli Bat

Cevriye Aksoy tarifi...
Bat’ır bat’ır ye!
Mercimekli Bat Tokat yöresine özgü yemeklerdendir. Yörede yaz aylarında misafirliklerde kısır gibi ikram edilir. Malzemeleri çok çeşitli ve besleyicidir.

Malzemeler:
Yeşil mercimek - 1 su bardağı
İnce bulgur - ¾ su bardağı
Domates - 3 tane (orta büyüklükte)
Domates salçası – 1 yemek kaşığı
Biber salçası – 1/2 yemek kaşığı 
Ceviz içi – 1 çay bardağı
Dereotu – yarım demet
Maydanoz – yarım demet
Soğan – 1 baş
Limon – 1 tane
Kimyon – 1 tatlı kaşığı
Sumak – 1 tatlı kaşığı
Karabiber – 1 tatlı kaşığı
Tuz – 1 tatlı kaşığı
Su – 3 su bardağı
Asma yaprağı – 250 gr (Haşlanmış)

Hazırlanışı:
Yeşil mercimeği üzerini örtecek kadar suyun içerisinde haşlayın. Haşladığınız mercimeğin suyunu dökmeyin. Mercimeğin içine ince bulgur ekleyip 15 – 20 dakika beklemeye bırakın. Domatesleri, biber ve domates salçalarıyla birlikte bir mikser yardımıyla parçalayıp, karıştırın. Hazırladığınız domatesli ve salçalı karışımı mercimek ile bulgurun bulunduğu kaba ekleyin. İç ceviz, kimyon, sumak ve karabiberi de karışıma ilave edin. Dereotu ve maydanozu ince ince, soğanı da küçük küpler halinde kıyın. Yeşillilkleri ve soğanı da karışıma ekleyin. Tüm malzemenin üzerine limon suyunu ve üzerini örtecek kadar suyu ilave edip karıştırın. 
Servis etmek için bir kaseye bir kepçe yardımıyla mercimekli batı doldurun. Üzerine iki üç parçaya böldüğünüz bir asma yaprağını koyun. Sofranıza layık mercimekli bat servise hazır.

Afiyet olsun.