MUTFAKTAN

Patatesli İçli Köfte

Hacer Solmaz’ın tarifi...

Nevşehir’e has Patatesli İçli köfte 
Anadolu’nun her yöresinde tarifler farklılık gösterse de, her yörenin  kendine has bir içli köftesi vardır. Nevşehir’de yapılan içli köfteyi diğerlerinden ayıran ise patatesli olması. Patates köftenin hamuruna eklenerek bulgurla yoğurulur. İçli köfteye farklı bir lezzet katar.

İş senin üstüne gelmesin, sen işin üstüne git!
Annem çok hamarat bir kadındır. Kızlarının da kendisi gibi olmasını isterdi. Bize ev geçindirmekten yemek yapmaya birçok konuda örnek oldu. İş bitirici olmaya ise çok önem verirdi. “İş senin üstüne gelmesin, sen işin üstüne git!” derdi ki yapacağımız işin üzerine düşelim, çabucak bitirelim isterdi. 

Malzemeler:
Hamuru için:
İnce bulgur – 4 su bardağı
Patates – 3 tane orta boy
Yumurta – 1 tane
Un – 2 yemek kaşığı
Tuz – 1 tatlı kaşığı
Pul biber – 1 çay kaşığı 
Karabiber – 1 çay kaşığı
Kimyon – 1 çay kaşığı
Su – 1 çay bardağı

İç malzemesi:
Soğan – 700 gr (5 büyük boy)
Orta yağlı kıyma – ½ kg
Kimyon – 1 tatlı kaşığı
Karabiber – 1 tatlı kaşığı
Pul biber – 1 tatlı kaşığı 
Domates salçası – 1 yemek kaşığı
Biber salçası – 1 yemek kaşığı
Ayçiçek yağı – 1 yemek kaşığı
Maydanoz – ½ demet

Kızartmak için:
Ayçiçek yağı - 2 su bardağı

Hazırlanışı:
İç malzemesini hazırlamak için soğanları küp küp doğrayıp az yağda kavurun. Kıymayı içine ekleyerek kavurmaya devam edin. Biber ve domates salçalarını ve baharatları da ekleyin. Kıyma suyunu çektikten sonra ince ince kıydığınız maydanozu da karışıma katın. Birkaç dakika sonra iç malzemesinin altını kapatın. İnce bulgur, soğuk suda 10 -15 dk bekletilir. Patatesleri soyun. 15 dk haşlayın. İnce bulguru derin bir kapta yoğurun. İnce bulgura patates hariç tüm hamur malzemesini ve bir çay bardağı suyu ekleyin. Karışım hamur kıvamına gelene kadar yoğurun. Haşlanan patatesi de ezerek hamur kıvamındaki karışıma ekleyerek iyice yoğurun. Yumurta büyüklüğünde bezeler hazırlayın. Bir elinizle bezenin altından tutarken diğer elinizle üstünden oyarak döndürün. Çiçek gibi açtığınız bezelere iç malzemesini yerleştirip bezeyi kapatın. Yağ döküp kızdırdığınız tavaya bezeleri yerleştirip bir – iki dakika kızartın. Sıcak sıcak tüketin. 
Afiyet olsun.