MUTFAKTAN

Yağlama

Hacer Solmaz’ın tarifi

Yağlamanın yufkası şişer, şişen keseye düşer.
İç Anadolu’ya özgü yağlama, özellikle Kayseri ve Nevşehir’de misafir sofralarının vazgeçilmezlerindendir. Yağlamanın yufkası pişerken ne kadar çok kabarırsa o kadar çok kesen dolar derler. 

Yaptığınız banaysa öğrendiğiniz kendinize!
Annem, Safiye Çelik’ten öğrendim yemek yapmayı. 5 yaşımda mutfağa soktu annem beni. “Yaptığınız banaysa öğrendiğiniz size.” derdi. “Gittiğiniz yerde rahat edersiniz. Yemek yapmayı ev geçindirmeyi öğrenin...” deyip dururdu.  İyi ki de öyle demiş. Kendi yuvamı kurduğumda annemin vecizesi bana yol gösterdi.

Malzemeler:
Yufka hamuru için:
Un –  1 kg
Kuru maya – 1 yemek kaşığı
Küp şeker – 3 tane
Su – kulak memesi kıvamına gelene kadar ilave edin / aldığı kadar

İçi için:
Kıyma - ½  kg
Soğan – 700 gr / 4 - 5  büyük boy
Maydanoz – ½ demet
Domates salçası – 1 yemek kaşığı
Biber salçası – 1 yemek kaşığı
Tuz  - 1 tatlı kaşığı 
Pul biber – 2 tatlı kaşığı
Karabiber – 1 tatlı kaşığı
Kimyon – 1 tatlı kaşığı
Toz biber – 1 tatlı kaşığı
Su – 1 çay bardağı
Ayçiçek yağı – 2 yemek kaşığı

Servisi için:
Sarımsak – 3 diş
Yoğurt – 250 gr

Hazırlanışı:
Bir çay bardağının içine toz mayayı ve küp şekerleri koyup üzerine bardağı dolduracak kadar su ekleyip karıştırın. Birkaç dakika bekletin. Unu derin bir kaba koyup ortasını açarak mayayı dökün.  Hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar az az su ekleyerek yoğurun. Hazırladığınız hamuru, mayalanması için 15-20 dk kadar bekletin. 

Soğanları küp küp doğrayın. Üzerine tuz ekleyin ki soğanlar çabucak yumuşasın. Bir tavaya yağı ekleyip üzerine soğanı ekleyin. Biraz pembeleşince üzerine kıymayı ilave ederek kavurmaya devam edin. Kıyma ve soğanı iyice karıştırın. Ardından biber ve domates salçaları ile birlikte baharatları karışıma ekleyin. Kıyma kendi suyunu çektikten sonra karışıma maydanoz ve bir çay bardağı su katın.  Birkaç dakika sonra karışımı ocaktan alın. Kabaran hamuru karıştırıp yoğurarak söndürün. Elinize biraz un alıp yumurta büyüklüğünde bezelere ayırın. Bezeleri, küçük lavaşlar olacak şekilde oklava ile açın. Önceden ısıttığınız yağsız tavada lavaşları pişirin. Bir lavaş yaklaşık bir dk da pişer. Bir kat lavaşın üzerine iç malzemesini yerleştirin. Bu işlemi her kat için uygulayın. Dilediğiniz kadar kat çıkabilirsiniz. En üst katına da malzemeden yayın. Yağlamayı dört parçaya ayırın. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek servis edin. 

Afiyet olsun.