MUTFAKTAN

Yahudi Köftesi

Yasemin Bayraktar’ın tarifi...

Komşuda pişen Yahudi köftesi
Yahudi köftesi, rivayete göre Şanlıurfa’da yaşayan azınlıklardan öğrenilmiş geleneksel yemeklerden. Hazırlanışı içli köfteye benzeyen, Yahudi köftesi yörede “Masluka” adıyla biliniyor.

Malzemeler:
Köftesi için:
Yarma bulgur – 2 su bardağı 
Un – 1 yemek kaşığı
Soğan – 2 orta boy
Su – 1 çorba kaşığı
Tuz – 1 çay kaşığı

İçi için:
Yağsız dana/kuzu kıyma – 300 gr
Domates salçası – 1 tatlı kaşığı 
Pul biber – 1  tatlı kaşığı
Karabiber – 1 çay kaşığı
Tuz – 1 çay kaşığı
Tarçın -  ½ çay kaşığı
Kimyon – ½ çay kaşığı
Soğan – 1 tane

Haşlamak için:
Ayçiçek yağı – 2 yemek kaşığı
Domates salçası – 1 yemek kaşığı
Su – 3 su bardağı

Hazırlanışı:
Yarma bulguru su ile ıslatıp 15 dakika bekletin. İç malzemesini ayrı bir kapta yoğurarak köfte haline getirin. Islattığınız yarmayı diğer malzemelerle karıştırın ve su almadan yoğurmaya başlayın. Hamur yumuşaklığında bir karışım elde edene kadar yoğurun. Hamurdan küçük bir ceviz kadar parçalar alıp top yapın ve parmağınızla ortasını açın. Açtığınız köftenin içine iç malzemesinden doldurun. Hamurun ağzını mekik şeklinde kapatın. Yağ, salça ve suyu karıştırıp kaynatın. Fokurdayınca içine köfteleri ekleyin ve 15 -20 dakika haşlayın. Köfteler suyun üzerine çıktığında servise hazır olur. 

Afiyet olsun.